viernes, 6 de marzo de 2015

ELS MATERIALS

Un material és aquella matèria que s’utilitza per fabricar objectes. Pot ser natural com el cotó i la fusta o artificial com el paper o el plàstic. Els materials naturals són aquells que procedeixen directament de la naturalesa mentre que els artificials s’obtenen per transformació de materials naturals.


Cada material té unes propietats determinades. En funció de la utilitat que volem donar a l’objecte en qüestió utilitzarem un material amb les característiques que en interessa. Per exemple, no tindria sentit fer una pilota de futbol amb un material amb poca elasticitat o una cadira amb un material poc resistent. En el següent vídeo podem conèixer les cinc propietats més importants: conducció del calor, resistència, impermeabilitat, transparència i elasticitat.


Per últim, cal assenyalar que la matèria i els materials no són infinits i que, a més, moltes voltes la sua extracció pot provocar problemes al medi ambient. Per això hem de realitzar 3 accions que es reuneixen en la Regla de les tres R:
-         - Reduir: consumir menys material en la vida diària. Per exemple utilitzar tots els fulls d’un quadern abans de començar un altre.
-         - Reutilitzar: donar un segon ús als materials ja utilitzats. Per exemple construir un cotxe amb taps i una botella.
-          -Reciclar: transformar els materials usats en d’altres nus perquè es puguen tornar a utilitzar.  Per exemple separant correctament el paper per poder produir cartó o paper reciclat.
Tot açò ho podem vorer resumit en la següent cançò:


miércoles, 4 de marzo de 2015

CANVIS DE LA MATÈRIA



Els canvis de la matèria són les variacions que es produeixen en la mateixa que, segons si afecten a la seua composició serà químic i si no ho fa serà físic. Per exemple, un canvi químic seria quan s’oxida un clau mentre que un canvi físic seria si simplement dobleguem eixe clau.
Altre exemple molt important són els canvis d’estat. Són els canvis que es produeixen en la matèria a conseqüència, principalment, dels canvis de temperatura. Els podem observar en el següent esquema:


A més, quan la matèria està en un estat determinat té unes característiques distintes:


A continuació tenim dos vídeos per clarificar tot el que hem vist:

lunes, 23 de febrero de 2015

LA MATÈRIA: TIPUS I PROPIETATS

Tot el que veiem i inclús el que no veiem, com l’aire, està format per matèria. Anem a conèixer el tipus de matèria i les seues propietats.
La matèria es classifica de la següent manera:


La matèria, per considerar-se com a tal a de complir les següents propietats:
En el següent vídeo aclarim la diferència entre massa i volum:

lunes, 16 de febrero de 2015

UNITAT 4- LA MATÈRIA I ELS MATERIALS

En aquesta unitat anem a observar que en el nostre dia a dia ens trobem rodejats de matèria. Així doncs coneixerem els tipus, les propietats i els canvis de la matèria. També diferenciarem material com la matèria amb la qual fabriquem objectes. Profunditzant en els materials explicarem el seu origen, les seues propietats i, per últim, la seua aplicació en tot allò que ens rodeja.

Tot açò ho podem vorer en el següent mapa conceptual:



lunes, 26 de enero de 2015

TEST PER REPASSAR

Vos deixe una presentació amb 10 preguntes per repassar els continguts de la unitat 3. Recordeu que per descarregar la presentació heu de prèmer on vos assenyale.

http://www.slideshare.net/jalberogisbert/natulandia-el-cos-creix-43922960

Ànims

viernes, 23 de enero de 2015

ESQUEMA RESUM

A continuació tenim l'esquema resum de la unitat 3.

A més, en els següents enllaços podeu repassar i posar en pràctica els vostres coneixements:
- Piràmide dels aliments:

miércoles, 21 de enero de 2015

MOTS ENCREUATS

Ací teniu un “Crucigrama” amb el que els podeu repassar els conceptes vistos en classe. Tingueu en compte que, en les solucions no heu de posar accents i que si són més de una paraula heu descriure-les seguides, sense deixar espai entre elles. Per altra banda, disculpeu l’absència d’accents i dièresis en les pistes però al tractar-se de una web en castellà no em deixava introduir-les.
Dit açò...sereu capaços de completar-lo?

jueves, 1 de enero de 2015

El Trivial

Ha aplegat. El Trivial més divertit i educatiu. El Trivial de Ciències Socials i Naturals. D’aquesta manera els xiquets repassaran els continguts vistos en classe i aprendran alguns del tema que estem tractant. Tot de la millor manera per a ells, jugant.

A continuació vaig a explicar-vos com muntar-lo. Vaig a posar les imatges que heu d’utilitzar per a crear el taulell, les preguntes, els “quesitos” i les fitxes. El primer que heu de fer és imprimir aquestes imatges prement sobre l’opció “Ajustar al tamaño del papel”. En les preguntes heu de fer-ho imprimint per una part les preguntes d’un color determinat i per l’altre el color corresponent llis. Amb açò ja teniu en les vostres mans el que necessiteu per fer el vostre Trivial. Ara tots, en equip, en família, anem a resoldre el puzle.

Primer, per fer el taulell necessitareu les quatre parts que heu imprès i un cartó prou gran que s’adapte a la mesura de les 4 parts (un quadrat de al voltant de 43x43cm). Retalleu de forma perfecta cada una de les quatre parts i pegueu-les en el cartó en la forma corresponent. Jo he plastificat les 4 parts però això és completament opcional.

 
Segon, per fer les preguntes simplement heu de retallar cada una d’elles. El més important és imprimir-les com he dit abans, per davant i per darrere les preguntes d’un color determinat amb el color corresponent. Cada color es correspon amb una asignatura i dificultat: blau fácil, groc intermedi i verd difícil de naturals; rosa fàcil, taronja intermedi i marró difícil de socials. Les preguntes han de posar-se cap per avall en el lloc corresponent del taulell.
 
Per últim, per fer els “quesitos” i les fitxes he de dir que si voleu podeu fer-ho d’altra manera que vos agrade més o vos parega millor. Segur que teniu més imaginació que jo. Per fer-ho de la manera que jo propose heu de retallar les tires de colors. Les fitxes les he fet emprant un tap de botella d’aigua. He retallat un tros de la tira de, aproximadament, 8 cm i l’he pegat al voltant del tap. Recomane fer de 4 a 6 fitxes. Per als “quesitos” necessitareu a més 6 clips per cada fitxa, és a dir, de 24 a 36 depenent del nombre de fitxes que heu fet. El que heu de fer és retallar quadrats de les tires i pegar cada quadrat en el extrem d’un clip.
 
Per últim vaig a fer un repàs ràpid de les regles bàsiques.
-         Tots els jugadors comencen del centre. Comença el jugador que traga major puntuació en una tirada del dau. Després es seguirà l’ordre contrari a les agulles del rellotge.
-         Cada jugador tira una vegada. Si encerta la pregunta torna a tirar. Si cau en una casella blanca també torna a tirar.
-         La pregunta que es realitza es correspon amb el color de la casella en la qual es cau.
-         Si s’encerta la pregunta al caure en una casella especial s’aconsegueix el “quesito” del color de la casella especial.
-         El jugador que aconsegueix els 6 “quesitos” és el que guanya.
 
Fet. Busca un dau i sols queda gaudir del vostre Trivial :-)